De ToUcam Pro Webcam


In het najaar van 2001 kocht ik een webcam, de Philips ToUcam Pro Model PCVC740K omdat ik fraaie astro-opnamen had gezien die met deze camera gemaakt waren. De camera kost ongeveer 90 Euro en bevindt zich daarmee in het duurdere marktsegment. Het is een USB-camera en deze is in staat om bij 1/25 sec belichtingstijd 5 beelden per seconde vast te leggen als AVI filmpje. De resolutie is maximaal 640 bij 480 beeldpunten en de beeldkwaliteit is hoog. Bij meer beelden per seconde wordt de beeldkwaliteit beduidend slechter doordat het beeld dan meer gecomprimeerd moet worden om met deze hoge snelheid beelden te kunnen versturen over de USB-poort.

Wat direct opvalt is de hoge beeldkwaliteit en de heldere kleuren van deze webcam. De voorganger van de ToUcam Pro was de Vesta Pro, maar die heeft beduidend meer licht nodig voor een ruisvrij beeld. Voor het maken van planeetopnamen is de eerstgenoemde dus echt een aanrader. Op starparties valt het mij altijd op hoe enthausiast mensen worden als ze zien wat er mogelijk is met zo weinig middelen. Het zet ze er meestal toe aan om het zelf ook eens te proberen.

Eerst moet de lens van de webcam er natuurlijk af, en dat gaat gelukkig erg eenvoudig: gewoon erafschroeven. Wel erg oppassen dat er geen stof op de CCD komt. Dat is er later erg moeilijk weer af te krijgen. Stofjes worden als rotsblokken afgebeeld op het scherm, geen wonder als je bedenkt dat de beeldelementen van de CCD maar 5,6 micron in het vierkant zijn!

Vervolgens moet de camera op de telescoop worden gemonteerd en daar moet een adapter voor worden gemaakt of gekocht. Knutselen met lensdopjes, lijm en een draaibank zoals links op de foto is een mogelijkheid, of gewoon bestellen bij iemand die ze in serie maakt natuurlijk.

Daarna kan de webcam gewoon i.p.v. een oculair op de telescoop worden gezet. Het is natuurlijk van belang een flinke brandpuntsafstand te gebruiken, onderstaande afbeeldingen zijn bij 2840mm brandpunt gemaakt. Om het brandpunt te vergroten kan zoals op de foto rechts een goede barlowlens worden gebruikt (het zilverkleurige buisje tusen webcam en flipmirror, maar met oculairprojectie gaat het natuurlijk ook. Ook moeten de juiste instellingen voor de camera gemaakt worden voor deze bijzondere toepassing.


Onderstaande opnamen zijn op 8 december 2001 gemaakt met mijn 13cm Opticon Schmidt-Cassegrain en een Vixen 2x barlowlens. Brandpunt 2840mm effectief en F/22. Er werd met de (freeware) Iris software een filmpje van 1 minuut opgenomen dat met dezelfde software weer ontleed werd in losse beelden, voor rood, groen en blauw apart. Daaruit werden, alweer met Iris, de beste 50 beelden geselecteerd, geregistreerd en weer samengevoegd (zie handleiding). Hieronder v.l.n.r. een enkel beeldje (1/25 sec), de mediaan van de 50 beste beelden en tenslotte het middelste beeld, maar dan in Photoshop bewerkt met een "unsharp mask" en kleurcorrectie. Dit was mijn eerste poging, dus ik was best tevreden. Verderop nog meer resultaten.

1 frame50 framesunsharp mask


Links, Jupiter op 8 december (50 beelden) en rechts Jupiter en Saturnus op 9 december 2001 (100 beelden)


13 december 2001 (100 beelden)

14 december 2001 (100 beelden), klik op de foto's voor een grotere versie.


3 januari 2002, links 50 beelden, rechts 230 beelden (ongesorteerd)

Klik hier om terug te gaan naar Albert's Guide to the Galaxy

Laatste update: 9 januari 2002